hoofdpagina van janwillems.nl

wie Jan Willems is

JAN WILLEMS
gitaar, mandoline, accordeon
 
Leiden Picking Party
- 17 januari 2009

 
Au Bal Musette
- februari 2009

Ik weet niet anders of wij hadden een piano in huis, maar mijn grote liefde voor de muziek begon toch pas toen ik op mijn 16e van het destijdse vriendje van mijn oudste zus de eerste gitaaraccoorden leerde. Ik stopte met de pianolessen en speelde daarna eigenlijk alleen nog maar gitaar. Op een gegeven moment hoorde ik bij Henk Donkers (met wie ik nog steeds veel muziek maak) voor het eerst Doc Watson (Black Mountain Rag, dat weet ik nog) en op dat moment raakte ik verslingerd aan de bluegrass. De eerste echte band waarin ik speelde was Bont & Bluegrass. Die band bestaat nog steeds en ik ben zonder twijfel een van de grootste fans. In de loop van mijn muzikale leven ben ik mij vooral als begeleider gaan ontwikkelen, het gebied waar ik me het best in kan bewegen en me ook het prettigst bij voel.
 
Muzikaal gezien ben ik eigenlijk niet snel ergens vies van. Dat blijkt ook wel uit de verscheidenheid aan bandjes waarin ik speel en zing. Als het zo uitkomt speel ik, naast flat- en fingerpicking gitaar, ook nog af en toe ukulele en banjolele (eigen ontwerp!), mandoline, tres, accordeon, keyboard,... Stijlen: noem maar op.
 
Ik zoek in de muziek eigenlijk altijd naar wat, wel eens wat onterecht neerbuigend, het 'volkse sentiment' genoemd. Ik vind dat in de bluegrass, maar ook in de jordanese smartlap, de fado, de flamenco, de oude musette, eigenlijk in alle west-europese volksmuziek en de muziek die daarvan afstamt. Ik herinner me ook nog goed dat mijn vader vroeger op een heel mooie manier op de piano dat soort liedjes kon begeleiden. Dat wil ik zelf ook steeds beter kunnen. Verder probeer ik maar zoveel mogelijk te leren van alles wat ik tegen kom, wat soms in aardige fusion resulteert.
 
Ik speel op dit moment in de volgende groepen:
- Robert Allen Trio (robertallentrio-AT-gmail.com), waarin John van den Broek, Henk Donkers en ik muziek van de jonge Bob Dylan en anderen uit die tijd, driestemmig laten horen. Folk muziek, wie doet dat tegenwoordig nog? We houden de begeleiding een beetje sober en heel af en toe moet ik van John ook een solootje maken, wat ik eigenlijk niet zo goed kan. Maar ik leer er veel van. Supergroep !!
- Les Gens (lesgens-AT-gmail.com), waarin Jan Willems uit Schijndel, Henk Donkers, Nico van der Heijden, Marion Vermeltfoort, Anitra Mathijsen en ik musetjes, klezmer, swingnummertjes, polkas, chansons, Hollands repertoire, Amerikana en Zuid-Amerikaanse nummers, eigenlijk alles wat ons samen leuk lijkt, ten gehore brengen. Een optreden eindigt toch regelmatig in samen zingen met de aanwezigen. Fijn, zo'n afwisslend repertoire en ook altijd heel erg leuk om te doen. Met Jan, Marion en haar zus Els hadden we midden jaren '90 ook een bandje.
- Party Colare (partycolare-AT-gmail.com), waarin Annemieke Donkers, Henk Donkers en ik de bejaarden uit de buurt op de aktiviteitenmiddagen een ruim repertoire aanbieden met meezingers uit de jaren waarin zij nog tieners en twens waren. Dat levert soms verassende en ontroerende reacties op. Grappig is dat we steeds ons repertoire moeten 'verjongen' en dat we zelf langzaamaan ook naar de leeftijd van ons publiek opschuiven.
 
Sinds begin 2016 speel ik als gitarist in het koor Betje Wolff, waar ook veel oude vrienden en bekenden van mij in mee doen. En vooral ook alleen al omdat John Kok (dirigent/arrangeur) zo verschrikkelijk mooi stemmen kan stapelen. Elke repetitie is dat een genot om naar te luisteren. En ook een beetje omdat het allemaal zo'n aardige mensen zijn. Ik ben van plan dit maar 1 jaar te doen, maar je weet maar nooit ...
 
In september 2015 ben ik gestopt met Mezclada. De fut was er voor mij uit. Wat niet wegneemt dat ik toch zo'n tien jaar met veel plezier en vooral met leuke mensen muziek gemaakt heb. Ook heb ik daar mijn liefde voor de nylon snaar weer teruggevonden, wat, gezien de slechte kwaliteit van mijn nagels (overigens speel ik nu met kunstnagels), eigenlijk ook wel een noodzaak was. En zo heb ik ook een klein beetje flamenco leren spelen en een hoop Zuid-Amerikaanse liedjes leren kennen.
 
Heel soms doe ik wel eens wat aan kortlopende muzikale projecten met oude en nieuwe vrienden. Deze projecten probeer ik echter wel beperkt te houden, ik heb het immers druk genoeg en goed naar mijn zin met de vaste activiteiten. En ik moet natuurlijk ook tijd overhouden om zelf te oefenen en om op de bank niets te doen.

 contact: janwuitv-AT-gmail.com

hoofdpagina van janwillems.nl
 
2002-2017 © Jan Willems, Veghel